ΕΝΑΣ κρυμμένος θησαυρός που αξίζει να ανακαλύψουμε στην Άνω Κλειτορία (Καρνέσι)

Στο ποτάμι το οποίο βλέπουμε δεξιά μας πηγάζει από την πηγή “Ζουγρα” που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό (κατά την τοπική ονομασία).

Έχει μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και χύνεται στην κοιλάδα που κάποτε ήκμασε η πόλη Αρχαίος Κλειτωρ.) Το ποτάμι γεωγραφικά υπάγεται στο χωριό Άνω Κλειτορία ή Καρνέσι.

Κατά μήκος του ποταμού μέχρι το 1960 λειτουργούσα τέσσερις μύλοι για παραγωγή ψωμιού.

ΣΉΜΕΡΑ ΣΏΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ – Ο ΕΝΑΣ ΈΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΊ Αναπαλαίωση και έχει διατηρήσει την αρχική του εικόνα.

Το εν λόγω ποτάμι χαρακτηρίζεται από σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας νερού χειμώνα καλοκαίρι.

Στο εν λόγω ποτάμι η διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει αρκετά υποστρόγγυλα κοίλωμα τα που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες οι οποίες στην τοπική διαλεχτό λέγονται “βούλιαγκες.

Εκεί έπαιρναν τα καλοκαιρινά τους μπάνια οι κάτοικοι του χωριού. ” καθώς και εκεί έμαθαν να κάνουν μπάνιο μιας και η θάλασσα δεν ήταν κάτι εύκολο να προσεγγίσουν.

Από το σημείο που πηγάζει το ποτάμι έως ότου εκεί που συναντιέται με τον κλειτόριο ποταμό κατά μήκος το ποτάμι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρό φαράγγι με ιδιαίτερο ανάγλυφο. Στις ιδιομορφίες του ποταμού θα τονίζουμε τους αρκετούς καταρράχτες που χωματίζονται.

Επίσης αναφέρουμε ότι υπάρχουν και αρκετές πηγές με πόσιμο νερό. Στο ποτάμι είναι εφικτή η πεζοπορία σε αυτό κατά το 70 τις εκατό και ίσως το υπόλοιπο θα μπορούσε να γίνει και αυτό.

γράφει ο Μπαλαφούτας Σπήλιος πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Άνω κλειτωριας…




Σχετικές δημοσιεύσεις